5 sposobów na stwierdzenie, czy awokado jest złe

5 sposobów na stwierdzenie, czy awokado jest złe

Pierwszym krokiem w określeniu, czy awokado jest złe, jest sprawdzenie jego wyglądu. Szukaj plam pleśni lub skaz. Żylasta tekstura może wskazywać na gnicie. Jednak nie zawsze oznacza to, że owoc jest zły. Czasami jest to po prostu spowodowane warunkami uprawy. Niezależnie od tego, oto 5 wskazówek, jak rozpoznać uszkodzone awokado. Żylasta tekstura nie oznacza, że awokado jest złe.

Unikaj kupowania awokado z pleśnią na zewnątrz

Aby stwierdzić, czy Twoje awokado ma pleśń na zewnątrz, delikatnie ściśnij owoc. Jeśli skórka jest miękka i łatwo się zsuwa, jest dojrzała. Jeśli łodyga jest twarda lub całkowicie czarna, są one przejrzałe. Awokado z czarną skórką również prawdopodobnie jest zgniłe. To, czy są czarne na zewnątrz czy wewnątrz, to już inna sprawa. Jeśli widzisz pęknięcia, najlepiej je wyrzucić.

Jeśli widzisz jakiekolwiek oznaki pleśni na zewnętrznej stronie awokado, powinieneś natychmiast je wyrzucić. Gdy pleśń rozprzestrzeni się do wnętrza owocu, zacznie się on rozkładać. Nigdy nie należy kupować awokado z pleśnią na zewnątrz. Ponadto, jeśli widzisz pleśń na zewnętrznej stronie awokado, prawdopodobnie jest ono już po okresie świetności. W niektórych przypadkach awokado z pleśnią na zewnętrznej stronie skórki może być wyczuwalne, a nawet może wystąpić reakcja alergiczna.

Jeśli zauważysz pleśń na zewnętrznej stronie awokado, natychmiast je wyrzuć. Jeśli nie jesteś pewien, czy owoc jest spleśniały, użyj noża, aby usunąć go ze skórki. Następnie dokładnie umyj owoc wodą z mydłem. Po tym, przechowuj go w chłodnym, suchym miejscu. Aby uniknąć zjedzenia awokado z pleśnią na zewnątrz, wybierz idealnie gładkie, jędrne awokado.

Aby stwierdzić, czy awokado jest zgniłe, należy szukać plam czarnych lub szarych albo białych na zewnętrznej stronie. Będzie to świadczyć o zepsuciu bakteryjnym lub grzybowym. Dodatkowo, jeśli owoc ma kwaśny lub zjełczały zapach, czas go wyrzucić. Pleśń na awokado prawdopodobnie produkuje szkodliwe substancje chemiczne, które mogą powodować reakcje alergiczne i inne choroby.

Unikaj kupowania awokado z plamami

Szkody na awokado są częstym znakiem zepsucia. Jeśli są brązowe lub czarne, istnieje szansa, że są złe. Inne objawy to żylasta tekstura, pleśń lub ciemne smugi. Unikaj kupowania awokado, które wygląda na spleśniałe lub zgniłe, ponieważ może być niebezpieczne dla Twojego zdrowia. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak dostrzec skazy awokado, odwiedź Healthline.

Jeśli kupujesz awokado do gotowania, upewnij się, że są jędrne i bez skaz. Jeśli są obite lub wykazują jakiekolwiek białe lub szare plamy, wyrzuć je. Plamy te to zarodniki grzybów, które mogą mieć wpływ na Twój układ oddechowy, zwłaszcza jeśli jesteś na nie uczulony. Awokado powinno być jędrne i miękkie na całej powierzchni, i powinno być przechowywane w szufladzie na chrupki w lodówce. Jeśli się psują, ich kolor się zmieni, a miąższ będzie miękki.

Jeśli zauważysz ciemne plamy lub miękkie plamy na skórze awokado, czas je wyrzucić. Awokado powinno mieć równą teksturę i być ciężkie jak na swój rozmiar. Nie powinno mieć dziur w miąższu ani luźnego dołka. Dojrzałe awokado powinno łatwo poddawać się delikatnemu ściśnięciu. Aby sprawdzić, czy jest dojrzałe, naciśnij je delikatnie dłonią. Jeśli skórka ustąpi, jest gotowe do jedzenia. Awokado powinno być kupowane co najmniej dwa do pięciu dni przed czasem.

Jeśli nie możesz stwierdzić, czy awokado jest dojrzałe, ściśnij je i poszukaj śladów siniaków na jego skórce. Kolor skórki pomoże Ci podjąć świadomą decyzję. Szukaj awokado z jasnozieloną skórką lub o żółtawym odcieniu. Awokado z czarnymi smugami zazwyczaj nie jest dojrzałe. Awokado z czerwonymi lub brązowymi plamami jest przejrzałe. Dojrzałe awokado powinno być miękkie i wolne od siniaków i brązowych plam.

Unikaj kupowania awokado o kwaśnym smaku

To, czy wolisz jeść kwaśne lub lekko gorzkie awokado, zależy od Ciebie. Niektóre awokado brzydko pachną, co jest oznaką, że ich okres przydatności do spożycia minął. Przykry zapach może sygnalizować szkodliwe bakterie lub spleśniały owoc. Tak czy inaczej, powinieneś unikać ich jedzenia. Oto kilka wskazówek, dzięki którym nie skończysz marnując pieniądze i czas na zepsute awokado.

Jeśli widzisz brązowe plamy na awokado, prawdopodobnie jest ono przejrzałe. Proces dojrzewania awokado może przyspieszyć, jeśli owoc jest narażony na działanie tlenu. Jeśli można uniknąć brązowienia skórki, to należy wybierać awokado, które jest nieskazitelne. Należy jednak pamiętać, że krojenie awokado może zaszkodzić jego jakości i sprawić, że będzie ono niebezpieczne dla innych kupujących. W każdym razie zawsze pamiętaj o umyciu awokado przed jedzeniem.

Poszukaj czarnych lub brązowych plam na miąższu awokado. Szukaj pleśni i przebarwień. Ciemne plamy mogą być niebezpieczne, ponieważ mogą powodować kwaśność. Sprawdź miąższ awokado, naciskając go. Powinien być kremowy i delikatnie słodki. Możesz go również sprawdzić, otwierając go w plasterkach i smakując. Jeśli jest zbyt miękki lub ma kwaśny smak, wyrzuć go.

Jeśli awokado ma kwaśny smak, powinieneś go unikać. Awokado ma gorzki smak, gdy jest dojrzałe, ale wyciśnięcie soku z cytryny może zamaskować tę gorycz. Jeśli nie możesz znieść tego smaku, możesz kupić je zamrożone. Są one przetwarzane w pobliżu obszarów, w których produkowane są awokado. Jakość awokado będzie się różnić w zależności od regionu, w którym jest zbierane. Należy również sprawdzić opakowanie awokado, aby upewnić się, że jest świeże.

Kwaśny smak awokado może być spowodowany warunkami przechowywania awokado. Najlepiej jest przechowywać awokado w temperaturze pokojowej. Pozostawienie ich w lodówce po zerwaniu jest niebezpieczne dla naturalnego procesu dojrzewania awokado. Przechowywanie ich w fazie dojrzałości może znacznie przedłużyć ich trwałość. Jednak awokado tkwiące w brązowej papierowej torbie może uwalniać gaz etylenowy, który działa jak hormon dojrzewania.

Unikaj kupowania awokado o mięsistej teksturze

Kupując awokado, upewnij się, że sprawdzasz kolor i dotyk owocu. Jędrne awokado jest zielone, bez ciemnych plam i smug. Powinno być ciężkie jak na swój rozmiar. Należy również szukać śladów pleśni. Niektóre rodzaje pleśni rosną na żywności, np. w postaci drobnych zielonych plamek, podczas gdy inne są bardziej zauważalne i tworzą twardą skorupę. Ponieważ zarodniki pleśni są powszechne w środowisku, mogą rozprzestrzeniać się na każdy rodzaj żywności. Aby tego uniknąć, przechowuj owoce i warzywa w chłodnym, suchym miejscu.

Jeśli awokado ma miękką teksturę lub ma brązową lub czarną plamę na skórze, jest przejrzałe. Można go uratować, ale trzeba go odpowiednio przechowywać, aby zapobiec muskularnej teksturze. Awokado powinno być przechowywane w temperaturze pokojowej lub w ciemnej szafce. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość. Upewnij się, że mają szczelną pokrywę lub plastikową osłonę.

Kiedy już zbierzesz swoje awokado, pamiętaj, aby nie przechowywać go od razu w lodówce. Po zerwaniu, awokado wytwarza gaz zwany etylenem, który uruchamia proces dojrzewania. Po zdjęciu plastikowej osłonki, owoc powinien dojrzeć w ciągu kilku dni. Przy ściskaniu powinien delikatnie się uginać. Po dojrzeniu możesz zacząć przygotowywać go do gotowania.

Aby uniknąć kupowania awokado o mięsistej konsystencji, możesz zastosować tę samą technikę, co pracownik sklepu. Jeśli czujesz wgniecenie w skórce, awokado jest zbyt dojrzałe. Aby sprawdzić awokado pod kątem dojrzałości, ściśnij je dłonią, aby określić, czy jest jędrne czy miękkie. Ściskanie palcami może spowodować obtłuczenie miąższu, więc unikaj tego! Jeśli awokado poddaje się dłoni przy delikatnym ściśnięciu, jest dojrzałe.