9 korzyści zdrowotnych z kawy

9 korzyści zdrowotnych z kawy

Prawdopodobnie słyszałeś o kofeinie, ale możesz nie być świadomy innych korzyści płynących z kawy. Prawdopodobnie słyszałeś również o jej właściwościach przeciwzapalnych i niższym ryzyku cukrzycy i marskości wątroby. Jeśli nie jesteś jeszcze pijącym kawę, możesz chcieć spróbować! Oto niektóre z najbardziej godnych uwagi korzyści płynących z picia kawy. Ale które z tych korzyści są najlepsze dla Ciebie?

Kofeina

Badania pokazują, że kofeina może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca. Badania wykazały, że kofeina zwiększa poziom energii i zwalcza stany zapalne. Ponadto może obniżyć ryzyko niewydolności serca, udaru i choroby Parkinsona. Kofeina jest również antyoksydantem, związkiem występującym w żywności i napojach, który ma wiele korzyści zdrowotnych. Niestety, większość Amerykanów spożywa kofeinę zbyt często i zbyt często, więc niewielka ilość każdego dnia może nie wystarczyć.

Choć kofeina występuje naturalnie w ziarnach kawy, kakao i liściach guarany, jest również dodawana do napojów i suplementów. FDA ostrzegła rodziców, aby unikać kofeiny jako źródła pokusy dla młodzieży. Potrzeba około 45 minut, aby kofeina weszła do krwiobiegu i osiągnęła swoje szczytowe stężenie. Przy regularnym spożywaniu kofeina pozostaje we krwi przez cztery do sześciu godzin, powodując zmiany w aktywności mózgu i funkcjach organizmu. Kofeina jest podobna do adenozyny, substancji chemicznej występującej we wszystkich ludzkich komórkach, która ma depresyjny wpływ na centralny układ nerwowy.

Badania wykazały, że kawa może pomóc w zapobieganiu chorobie Parkinsona, zmniejszając ryzyko o 25%. Zawarta w niej kofeina zwiększa aktywność mózgu i zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Badania pokazują, że kawa zmniejsza również ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i demencji. Picie kawy przed treningiem może również poprawić wyniki sportowe i zmniejszyć wysiłek. Badania te są jednak dalekie od rozstrzygających, dlatego potrzeba więcej badań, aby upewnić się, że kofeina może mieć korzystne działanie.

Właściwości przeciwzapalne

Kilka badań sugeruje, że picie kawy ma właściwości przeciwzapalne. Badania zarówno na ekstraktach z kawy palonej jak i zielonej wykazały działanie antyoksydacyjne na markery zapalne. Badania z wykorzystaniem ludzkich makrofagów sugerowały również, że ekstrakty z kawy hamują uwalnianie markera zapalnego – interferonu-b. Sugeruje to, że kawa może być korzystna w przypadku chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Jednak wpływ kawy na markery zapalne zależy od ilości i rodzaju spożywanej kawy.

Mimo że kawa zawiera polifenole o działaniu przeciwutleniającym, powszechne jest błędne przekonanie, że picie kawy czyni cię bardziej podatnym na stany zapalne. Nie jest to prawdą. Picie kawy może pomóc zmniejszyć przewlekły stan zapalny, ale należy pamiętać, że zawiera ona również kofeinę. Chociaż właściwości przeciwzapalne kawy są bardzo korzystne dla naszego organizmu, picie jej w zbyt dużych ilościach może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Aby tego uniknąć, ogranicz się do jednej lub dwóch filiżanek dziennie lub przestaw się na kawę bezkofeinową.

W badaniu opublikowanym w Journal of Medicinal Food koreańscy naukowcy zbadali przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości kawy. Stwierdzili, że palenie zmniejszyło właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające kawy. W swoim badaniu naukowcy testowali ekstrakty z kawy zaparzone na różnych poziomach palenia na ludzkich kulturach komórkowych. Ekstrakty kawy, które były palone na niższych poziomach palenia wykazywały większe działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Te odkrycia są obiecujące dla osób cierpiących na przewlekłe stany zapalne.

Niższe ryzyko cukrzycy

Wcześniejsze badania wykazały, że osoby pijące kawę mają znacznie niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Nowe badanie to potwierdziło. Osoby pijące kawę mają o 60% niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, a wyniki stwierdzono niezależnie od wieku, płci, BMI, statusu palenia i dziennego spożycia alkoholu. Ponieważ kawa jest powszechnie spożywana, wyniki mogą mieć szeroki wpływ na zdrowie wielu osób. Dalsze badania są uzasadnione.

Chociaż badania epidemiologiczne nie dowodzą związku przyczynowego, ostatnia metaanaliza opublikowana w American Journal of Clinical Nutrition wykazała, że spożycie kawy było związane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Naukowcy przeanalizowali 28 badań, które śledziły ponad 1,1 miliona uczestników przez średnio 11 lat. Stwierdzili, że codzienna filiżanka kawy zmniejszała ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o sześć do ośmiu procent, w zależności od rodzaju kawy. Aby ustalić, czy kawa jest czynnikiem wpływającym na tę zależność, badacze przeprowadzili losowe przypisanie uczestników.

W dodatku badania wykazały, że spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet o 50 procent. To zmniejszenie może być przypisane trzem związkom znajdującym się w kawie. Te trzy związki odwracają proces toksyczny, który zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. U osób spożywających cztery lub więcej filiżanek kawy dziennie ryzyko rozwoju choroby jest o 50 procent niższe. Niemniej jednak, spożycie kawy może również wpływać na inne szlaki metaboliczne.

Niższe ryzyko marskości wątroby

Związek pomiędzy spożyciem kawy a zmniejszonym ryzykiem marskości wątroby nie jest całkowicie jasny. Przeprowadzono kilka badań, które sugerują, że kawa ma działanie ochronne na wątrobę, a w badaniu brazylijskim z 2014 r. stwierdzono, że codzienna filiżanka kawy była związana z mniejszą częstością występowania zaawansowanego włóknienia. Jednak inne badania nie potwierdziły tego związku. Metaanaliza wielu badań kohortowych zasugerowała jednak, że kawa może mieć ochronny wpływ na wątrobę.

Mimo że ryzyko marskości wątroby jest odwrotnie związane ze spożyciem alkoholu, związek ten nie jest jednoznaczny. Odwrotny związek między spożyciem kawy a marskością wątroby występował nawet wśród osób, które spożywały umiarkowane ilości alkoholu. Jednak związek ten był słabszy w przypadku osób, które spożywały duże ilości kawy dziennie. Odwrotny związek był spójny w różnych podgrupach i kategoriach wiekowych oraz BMI. Ponadto zaobserwowano, że efekt ten zmniejszał się wraz ze wzrostem odstępów czasowych pomiędzy zbieraniem danych o kawie. Był to zadowalający test goodness-of-fit dla badania.

Pomimo tego pozytywnego wyniku, potrzeba więcej badań, aby potwierdzić związek między kawą a chorobami wątroby. Obecnie w czasopiśmie BMC Public Health opublikowano wyniki dziewięciu badań, w tym ponad 430 000 osób. W badaniu stwierdzono, że picie dodatkowych dwóch filiżanek kawy dziennie było związane z 44% niższym ryzykiem rozwoju marskości wątroby. Marskość wątroby to wyniszczająca choroba, na którą nie ma znanego lekarstwa. Łatwo jest zdobyć kawę, jeśli jest tania, wszędzie i dobrze tolerowana.

Niższe ryzyko raka skóry

Znaleziska, przedstawione na spotkaniu American Association for Cancer Research w Bostonie w tym tygodniu, sugerują, że picie kawy może zmniejszyć ryzyko raka skóry. Naukowcy przyjrzeli się danym pochodzącym od 113 000 uczestników dwóch dużych badań zdrowotnych, Nurses’ Health Study w Brigham and Women’s Hospital oraz Health Professionals’ Follow-Up Study w Harvard School of Public Heath. Ogólnie rzecz biorąc, badacze stwierdzili niższe ryzyko wystąpienia raka skóry niezwiązanego z czerniakiem wśród osób pijących kawę w porównaniu z osobami niepijącymi kawy.

Jedno badanie wykazało, że kobiety, które piją więcej niż trzy filiżanki kawy dziennie, miały o 20% niższe ryzyko rozwoju raka podstawnokomórkowego, rodzaju raka skóry, który dotyka ponad 1 milion Amerykanów każdego roku. Naukowcy nie zbadali, czy picie kawy zmniejszyło również ryzyko zachorowania na raka płaskonabłonkowego lub czerniaka, ale nie znaleźli żadnego związku między nimi. Picie kawy może również pomóc w zapobieganiu innym rodzajom raka skóry, w tym czerniakowi nieczerniakowemu i inwazyjnemu.

Istnieje wiele badań, które wspierają to odkrycie, ale żadne nie jest rozstrzygające. W jednym z badań przeanalizowano 113 000 uczestników, aby ustalić, czy spożycie kawy zmniejszyło ryzyko wystąpienia czerniaka i raka podstawnokomórkowego. Chociaż badacze nie zidentyfikowali dokładnego mechanizmu, picie kawy jest doskonałym sposobem na zachowanie zdrowia. Badanie ma również inne korzyści, więc upewnij się, że pijesz jej dużo! I nie zapomnij sprawdzić z lekarzem przed rozpoczęciem nowego reżimu picia!

Poprawia poziom energii

Możesz się zastanawiać, co można zrobić, aby poprawić poziom energii. Jednym z rozwiązań jest uzyskanie większej ilości snu. Wiele osób doświadcza zmęczenia z powodu nieodpowiedniej ilości snu. Chociaż to rozwiązanie nie rozwiązuje pierwotnej przyczyny zmęczenia, to poprawi Twój poziom energii. Sen jest korzystny dla zdrowia psychicznego i fizycznego. W ciągu dnia musisz być nawodniony, aby zachować ostrość i aktywność. 20-minutowa drzemka mocy może poprawić pamięć i koncentrację. Udowodniono również, że jest bardziej skuteczna niż przerwa na kawę w połowie dnia.

Dieta odgrywa kluczową rolę w poziomach energii. Dieta bogata w węglowodany, cukier i przetworzoną żywność może sprawić, że staniesz się senny i nieobecny. Zamiast tego stosuj zrównoważoną dietę, która jest bogata w chude białka, witaminy i zdrowe tłuszcze. Pełnowartościowe pokarmy dostarczą organizmowi trwałej energii bez nerwów i załamania, które towarzyszą jedzeniu przetworzonej żywności. Aby osiągnąć optymalny poziom energii, musisz jeść pokarmy, które zawierają witaminy i minerały.

Ćwiczenia to kolejny klucz do utrzymania poziomu energii. Spacer energicznie poprawi twój układ sercowo-naczyniowy i poziom neuroprzekaźników. Dodatkowo, szybki spacer zwiększy twój poziom energii, więc krótki spacer jest zalecany codziennie. To samo dotyczy medytacji. Ćwiczenia mogą być wyzwaniem, ale jeśli masz harmonogram, którego nie możesz przestrzegać, powinieneś znaleźć coś, co pasuje do twojego harmonogramu i budżetu. Oprócz codziennego spaceru, możesz również spróbować zajęć jogi lub medytacji.