Możesz słyszeć o suplementacji cynkiem i zastanawiać się jak go stosować. Istotne jest, aby pamiętać, że nie należy przekraczać dziennej zalecanej dawki na etykiecie, która jest procentem dziennego zapotrzebowania. Źródła żywności to kolejne ważne źródło cynku, a przeterminowane suplementy to rzadkość. Należy jednak pamiętać o skutkach ubocznych przyjmowania zbyt dużej ilości cynku. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym niezbędnym minerale.
Minerał
Cynk jest używany w wielu zastosowaniach. Jest używany w procesie galwanizacji do ochrony żelaza i stali przed korozją. Jest również stopiony z innymi metalami i odlewany w różne kształty. Ten metal jest również używany do produkcji mosiężnych armatur, które są używane w urządzeniach wymiany ciepła i hydraulice. W rolnictwie, cynk jest używany jako nawóz w celu zwiększenia plonów. Jest on również produkowany jako związek znany jako tlenek cynku. Jest stosowany w kosmetykach i jest składnikiem produkcji opon.
W organizmie człowieka cynk jest niezbędny do wzrostu i rozwoju. Jest drugim najobficiej występującym minerałem śladowym po żelazie. Oprócz wspomagania układu odpornościowego, pomaga organizmowi zwalczać infekcje i utrzymać zdrowy tryb życia. Pomaga również organizmowi w gojeniu się ran i zapobiega nadmiernemu krwawieniu. Spożywany w odpowiednich ilościach, cynk ma wiele korzyści zdrowotnych. Można go znaleźć naturalnie w organizmie człowieka. Jednak ważne jest, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość tego minerału, aby utrzymać prawidłowe zdrowie.
Minerał jest wydobywany w Kanadzie i rafinowany do użytku komercyjnego. Jest to niezbędny składnik odżywczy dla ludzkiego organizmu. Oprócz zastosowania w żywności i medycynie, jest również używany w procesie galwanizacji w celu ochrony stali i żelaza przed rdzą. Kopalnie cynku mineralnego znajdują się w Manitobie, Quebecu, Ontario i Kolumbii Brytyjskiej. Szacuje się, że w 2020 roku kanadyjski przemysł kopalni cynku wyprodukuje 12,0 mln ton cynku. Szacuje się, że kopalnie te będą nadal produkować cynk przez długi czas.
Silny niedobór cynku jest rzadki. Częściej występuje u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi lub przewlekłymi chorobami nerek i wątroby. W umiarkowanych przypadkach problem jest bardziej powszechny i może być przypisany niezdrowej diecie. Szacuje się, że około 2 miliardy ludzi w krajach rozwijających się ma umiarkowany niedobór cynku. Objawy tego stanu są podobne do objawów ciężkiego niedoboru cynku. Oprócz tych stanów, kobiety w ciąży i małe dzieci są najbardziej narażone na niedobór cynku.
Źródło pokarmu
Leguminy, które znajdują się w wielu pokarmach, są jednym spożywczym źródłem cynku. 100-gramowa porcja gotowanej soczewicy zapewnia około 12% dziennego zapotrzebowania. Niektóre rodzaje roślin strączkowych mogą zmniejszyć zdolność organizmu do wchłaniania cynku. Inne produkty mleczne, takie jak mleko, są bogatym źródłem cynku. 100-gramowa porcja pełnotłustego mleka i kawałek sera cheddar zapewniają około 9% dziennego zapotrzebowania na cynk.
Choć ostrygi są jednym z najbogatszych źródeł cynku, wiele innych rodzajów żywności jest również bogatych w cynk. Czerwone mięso, drób i owoce morza są doskonałymi źródłami, podobnie jak nasiona słonecznika, wzbogacone płatki śniadaniowe, płatki owsiane i soczewica. Osoby odżywiające się roślinami mogą pozyskiwać cynk z soczewicy i nasion konopi. Jednak powinni pamiętać, że większość z tych pokarmów roślinnych zawiera fityniany, które mogą wiązać cynk.
Dla tych, którzy martwią się o spożycie diety, ciemna czekolada jest dobrym źródłem cynku. Ciemna czekolada, zwłaszcza te z co najmniej 70 procentową zawartością kakao, zawiera około trzech miligramów cynku na 100 gramów. Innym spożywczym źródłem cynku jest grecki jogurt, który jest często spożywany ze względu na zawartość probiotyków. Rośliny strączkowe mają wysoką zawartość białka i zawierają najwięcej cynku ze wszystkich popularnych pokarmów roślinnych. Jeśli martwisz się o poziom cynku w organizmie, rozważ zwiększenie spożycia tych źródeł żywności.
Jeśli martwisz się o swój poziom cynku, zdrowa dieta z dużą ilością cynku może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego. Cynk pomaga również zwalczać infekcje, sprzyja gojeniu się ran i przyczynia się do produkcji DNA. Przyczynia się również do rozwoju zmysłów smaku i węchu. Dlatego dieta bogata w pokarmy zawierające cynk może pomóc w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania. Zalecany dodatek do diety (RDA) jest standardem określającym zbilansowaną dietę dla konkretnej osoby.
WIEK
Średnie zapotrzebowanie na cynk dla niemowlęcia wynosi 2,5 mg/dzień. Ilość ta została określona z wykorzystaniem wchłaniania frakcyjnego na poziomie 0,3 i jest również zalecanym spożyciem w diecie dla dzieci w wieku 1-3 lat. Dodatkowo EAR dla dzieci w wieku 7-12 miesięcy wynosi 2,5 mg/dzień. Liczba ta jest wykorzystywana przy formułowaniu zaleceń dietetycznych dotyczących cynku dla dzieci w każdym wieku. W tym rozdziale omówiono niektóre z kluczowych elementów żywienia cynkiem.
Jest wiele czynników, które wpływają na EAR. Głównym wskaźnikiem jest wchłanianie cynku. Ilość cynku wchłanianego w ciągu dnia to minimalna ilość niezbędna do wyrównania wydalania przez organizm cynku endogennego. Przeprowadzono szereg badań dotyczących procesów metabolicznych związanych z homeostazą cynku, a ich wyniki pozwalają oszacować zapotrzebowanie na cynk u osób dorosłych. W niniejszym artykule badamy rolę wchłaniania cynku w określaniu zapotrzebowania na cynk.
W ciągu życia organizm wytwarza niewielką ilość cynku z pożywienia. Oprócz przyjmowania pokarmu, wchłanianie cynku jest ważne dla utrzymania homeostazy cynku. Całkowita ilość wchłoniętego cynku jest określona przez asymptotyczną regresję pomiędzy spożyciem cynku a wchłoniętym cynkiem. Oblicza się ją na podstawie zestawów danych przedstawionych na rysunku 12-1. Dla przeciętnie ważącego mężczyzny należy spożywać 3,84 mg/dzień cynku z diety. Dla kobiet analogiczna wartość wynosi 6,8 mg/dzień. Dla mężczyzn średnie wchłanianie frakcyjne wynosi odpowiednio 0,41 i 0,48.
Wysokość EAR dla dzieci w wieku od czterech miesięcy do ośmiu lat jest określana na podstawie analizy czynnikowej. Wcześniejsze badania wykazały, że kobiety z niskim spożyciem cynku mają wyższe ryzyko urodzenia dziecka niż kobiety, które przyjmują suplementy cynku. Jednak inne badania wykazały, że suplementacja cynku w czasie ciąży poprawia zarówno wiek ciążowy, jak i masę urodzeniową. W badaniu Goldenberga i wsp. stwierdzono, że średnie spożycie cynku u afroamerykańskich kobiet wynosiło trzynaście miligramów/dzień. Jest to jednak bardzo wysoka wartość w porównaniu z innymi badaniami i innymi Afroamerykankami. Wymagana jest dalsza dokumentacja, aby pogodzić te dane ze spożyciem cynku w diecie podczas ciąży.
Skutki uboczne
Czy uzupełniasz swoją dietę w cynk, czy nie, będziesz chciał dowiedzieć się o korzyściach, jakie może on zapewnić. Cynk jest biometalem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ponad 300 enzymów w organizmie człowieka. Enzymy to aktywowane białka odpowiedzialne za miliony komórkowych ścieżek biochemicznych. Cynk poprawia układ odpornościowy, wspiera syntezę DNA, zapobiega utlenianiu płytki nazębnej i wspiera zdrowie bariery krew-mózg. Może nawet zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i raka poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego i uszkodzeń wywołanych przez wolne rodniki.
Oprócz pomocy w naprawie organizmu, cynk odgrywa również krytyczną rolę w aktywności katalitycznej około 100 enzymów. Ten minerał jest kluczowy dla funkcji odpornościowych, wzrostu komórek, gojenia się ran, syntezy DNA i podziału komórek. Cynk wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój w okresie ciąży i dzieciństwa oraz jest niezbędny do prawidłowego odczuwania smaku i zapachu. Zalecana dzienna dawka cynku wynosi 11 miligramów (mg) dla dorosłych i osiem miligramów dla kobiet w ciąży.
Niektóre leki mogą wchodzić w interakcje z cynkiem i zmniejszać jego wchłanianie. Antybiotyki, w tym penicylamina, nie powinny być przyjmowane w ciągu dwóch godzin od przyjęcia Cynku, ponieważ mogą zakłócać zdolność organizmu do wchłaniania cynku. Również leki stosowane w leczeniu ciśnienia krwi, takie jak leki zobojętniające, mogą zmniejszać ilość cynku w moczu. Jeśli jesteś w ciąży, porozmawiaj z lekarzem o przyjmowaniu suplementów cynku. I pamiętaj, aby sprawdzić z pracownikiem służby zdrowia, jeśli jesteś na wszelkie inne leki lub suplementy.
Pomimo możliwości wystąpienia skutków ubocznych cynku, cynk jest niezbędny dla zdrowia człowieka. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu, silnego układu odpornościowego i regulacji stanu zapalnego. Chociaż skrajny niedobór cynku jest rzadki w świecie zachodnim, jest bardziej powszechny w krajach rozwijających się. Chociaż możesz nie być w stanie uniknąć wszystkich skutków ubocznych przyjmowania cynku, jeśli będziesz uważnie przestrzegać wskazówek, będziesz chroniony przed niepożądanymi działaniami.
Skutki uboczne przyjmowania cynku bez jedzenia
Cynk jest niezbędnym elementem zdrowej diety, istnieją pewne poważne skutki uboczne przyjmowania go bez jedzenia. Jeśli przypadkowo przyjmiesz zbyt dużo cynku, możesz doświadczyć nudności i wymiotów. Jeśli te objawy wystąpią, natychmiast poszukaj pomocy medycznej. Toksyczność cynku może spowodować poważne problemy zdrowotne, dlatego ważne jest, aby omówić skutki uboczne jego przyjmowania z lekarzem. Oto niektóre z możliwych skutków ubocznych przyjmowania cynku bez jedzenia:
Zwiększone spożycie cynku zostało powiązane z niższym ryzykiem rozwoju niektórych rodzajów raka, w tym raka odbytnicy i jelita grubego. Suplementy cynku obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. U pacjentów z demencją suplementacja cynku poprawia zdolności społeczne. Dla zdrowych dorosłych, cynk może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Osoby z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, mogą również odnieść korzyści z przyjmowania suplementów cynku. Jest również korzystny dla osób z osteoporozą, wysypkami i utratą włosów.
W dzieciach, cynk nie wydaje się poprawiać funkcji seksualnych, i nie jest związany z niższym ryzykiem infekcji ucha lub anemii. Nie poprawia poziomu żelaza u kobiet w ciąży. Nie poprawia funkcji immunologicznych osoby cierpiącej na choroby nerek. Może jednak zmniejszyć ryzyko zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych. Podczas gdy cynk może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka u niektórych osób, nie jest zalecany dla dzieci.
Pomimo tego wyżej wymienionego efektu ubocznego, przyjmowanie suplementów cynku może zmniejszyć długość przeziębienia. Podczas gdy przyjmowanie cynku bez jedzenia może zmniejszyć objawy przeziębienia, przyjmowanie go w niewłaściwym czasie może prowadzić do poważnych komplikacji. W szczególności jedno badanie wykazało, że suplementy cynku powodowały metaliczny smak w ustach. Wyniki były niespójne. Na przykład, w niektórych badaniach suplementy cynku skróciły czas trwania przeziębienia nawet o połowę. W innym badaniu tak się nie stało.