Owoce to dojrzałe jajniki rośliny wyższej, natomiast warzywa to każda część rośliny, która jest jadalna. Chociaż wszystkie warzywa nie są owocami, są jadalne i mają nasiona. Większość owoców zawiera słodki lub pikantny smak. Ponadto, muszą być gotowane. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o różnicy między owocami i warzywami. Korzystając z tej prostej definicji owoców i warzyw, możesz wybrać, które z nich jeść.
Owoce zawierają nasiona
Nasiona to wewnętrzne struktury w wielu owocach. Zawierają one zarodek i są źródłem rozmnażania roślin. Owoce zawierają nasiona, a niektóre odmiany są również znane jako pestkowce. Wiele odmian owoców zawiera zarówno nasiona jak i pestki, a niektóre mają ich wiele. Owoce z nasionami to kiwi, awokado, gruszki, papaja, męczennica, truskawki, granaty, winogrona i wiele rodzajów owoców pestkowych.
Owoce dzieli się na trzy różne klasy, z których każda ma inne cechy i przeznaczenie. Niektóre owoce mają wiele nasion, które mogą być rozproszone przez wodę, wiatr lub zwierzęta. Kokosy są jednym z przykładów owoców z wieloma nasionami i mogą być transportowane na dużą odległość przez wodę. Nasiona są jadalne, ale większość z nich jest gorzka. Nasiona są jadalne, a wiele odmian jest również bogatych w potas. Duża różnorodność owoców zawiera nasiona, a najlepszym sposobem, aby dowiedzieć się o nich więcej, jest ich badanie!
Nasiona owoców tropikalnych są bogate w antyoksydanty i inne tłuszcze funkcjonalne. Oprócz służenia jako składnik produktów spożywczych, nasiona owoców mogą być również wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, nutraceutycznym i żywności funkcjonalnej. Nasiona stanowią również dodatkowy dochód dla przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem owoców. Niestety, wiele z tych nasion zawiera nieznane składniki bioaktywne. Nie ma na przykład badań dotyczących aktywności przeciwnowotworowej nasion papai. Potencjał nasion owoców jest ogromny.
Chociaż większość owoców zawiera nasiona, banany są wyjątkiem. Banany nie zawierają nasion. Drzewa owocowe rozmnażają się poprzez rozrzucanie nasion, które znajdują się wewnątrz każdego owocu. Bananowce to olbrzymie rośliny zielne, które umierają po zebraniu owoców. Ssaki drzew bananowych są następnie sadzone i kontynuują ten proces, produkując więcej bananów. Istnieje jednak alternatywa. Te same korzyści, co przy użyciu bananów! Jeśli obawiasz się ich jedzenia, rozważ dietę bez orzechów.
Warzywa nie
Nie chodzi o to, że warzywa nie smakują jak owoce, per se, ale wiele osób ma problem z ich smakowaniem, ponieważ nie mają pożądanej tekstury. Niektóre warzywa są naturalnie miękkie, ale po ugotowaniu stają się muliste lub oślizgłe. Być może twoja niechęć do warzyw ma związek z tym, że w dzieciństwie jadłeś tylko rozgotowane lub mdłe wersje tych samych produktów. Tak czy inaczej, nie denerwuj się, jeśli nie lubisz smaku niektórych owoców i warzyw.
Może być tak, że warzywa nie mają smaku owoców lub owoców, ponieważ zostałeś zmuszony do ich jedzenia jako dziecko. A może to dlatego, że lubiłeś tylko kilka rodzajów warzyw i po jakimś czasie stały się one nudne. W każdym razie, różne preparaty i zioła mogą sprawić, że warzywa będą pyszne. Spróbuj dodać je do przepisów, które lubisz. Dodaj je do smoothies lub zup. Dodanie smaku może pomóc Ci zwiększyć dzienne spożycie warzyw.
Mają słodki lub pikantny smak
Słodycz i kwaśność owoców i warzyw mają kontrastujące profile smakowe. Niektóre są bardziej słodkie i pikantne niż inne. Mają również wysoką zawartość błonnika i mają kontrastowe właściwości. Jednak zarówno słodkie, jak i kwaśne pokarmy są pożywne. Oto kilka przykładów pikantnych pokarmów. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o zaletach i wadach każdego z nich. Poniżej wymieniono kilka przykładów owoców i warzyw, które są słodkie lub pikantne.
Wymagają gotowania
Gotowanie owoców i warzyw może zmniejszyć ich wartość odżywczą. Gotowanie nie tylko zmniejsza zawartość witamin i minerałów, ale także niszczy antyoksydanty. Dlatego spożywanie owoców i warzyw na surowo jest lepsze dla zdrowia. Istnieje jednak kilka wyjątków od tej reguły. Oto kilka z nich. Wymienione poniżej są niektóre z najzdrowszych pokarmów do gotowania. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej. Pamiętaj również o czytaniu etykiet.
Są bogate w składniki odżywcze
Najbardziej godne uwagi składniki odżywcze znajdujące się w owocach i warzywach to błonnik pokarmowy, witaminy, minerały i fitochemikalia. Badania wykazały związek między wieloma z tych związków a zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia i nowotworów. Ponadto, owoce i warzywa zawierają dużą ilość błonnika i mają niską zawartość tłuszczu. Ważne jest jednak, aby unikać żywności o wysokiej zawartości tłuszczu i sodu. Dlatego zaleca się spożywanie jak największej ilości owoców i warzyw.
Chociaż owoce i warzywa są bogate w składniki odżywcze, mogą być trudne do spożycia w dużych ilościach. Ostatnie badanie przeprowadzone przez Donalda Davisa i jego zespół z University of Texas at Austin wykazało, że ilość żelaza, wapnia i witaminy A w 12 popularnych świeżych warzywach zmniejszyła się o ponad 30% od lat 50. XX wieku. Podobnie, brytyjskie badanie wykazało, że ilość potasu i magnezu w szeregu owoców i warzyw spadła o ponad czternaście procent.
Proponowany schemat klasyfikacji może pomóc w zdefiniowaniu PFV i wzmocnieniu przesłania o mocy. Poprzez skupienie się na poszczególnych pokarmach i gęstości odżywczej różnych pokarmów, możliwe jest bardziej precyzyjne zrozumienie PFV. Dodatkowo, skupienie się na poszczególnych pokarmach może sprawić, że koncepcja ta będzie łatwiejsza do zrozumienia i zastosowania. Ostatecznie, konsumenci powinni być edukowani na temat rodzajów owoców i warzyw, które powinni spożywać.
Pomimo korzyści zdrowotnych, większość Australijczyków nie spożywa zalecanych porcji owoców i warzyw. Wytyczne dietetyczne zalecają dorosłym spożywanie pięciu rodzajów warzyw i dwóch rodzajów owoców każdego dnia. Ale ostatnie badanie wykazało, że wielu Australijczyków nie je wystarczającej ilości owoców i warzyw. Dlatego ważne jest, aby wybrać odmianę, która najbardziej Ci odpowiada. Tak więc, kiedy robisz zakupy owoców i warzyw, pamiętaj, aby wybierać te, które zawierają różne zakresy kolorów i zawartość odżywczą.